Certificatul energetic - rapid si simplu

Certificatul de Performanta Energetica reprezinta descrierea unei locuinte din punct de vedere energetic dupa o metoda conventionala. Aceasta metoda ia in calcul: cladirea (suprafata, orientare, compozitia zidurilor si a plafoanelor, izolatia, etc), instalatia de incalzire, instalatia de producere a apei calde, instalatia de ventilatie, instalatia de racire, etc). Certificatul este obligatoriu pentru vanzarea sau inchirierea locuintei sau proprietatii si este valabil pentru o perioada de zece ani.

Obligativitatea acestor certificate energetice este stabilita prin legea nr.159/2013 pentru modificarea si completarea legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Conform actului normativ, "pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz". La semnarea contractului de vanzare cumparare noul proprietar va primi si originalul Certificatului. Auditul energetic este efectuat de catre un auditor autorizat, iar in urma sa este emis certificatul energetic, un document cu rol oficial care identifica caracteristicile termice ale locuintei.

Pentru emiterea certificatului de performanta energetica este nevoie de urmatoarele documente: releveul locuintei (apartament sau casa) la scara 1:1000, planul de incadrare in zona la scara 1:500, anul construirii locuintei precum si o lista cu imbunatirile daca este vorba despre o locuinta veche care a trecut fie prin reamenajare, fie prin reamenajare si reabilitare termica, montare de tamplarie termopan, schimbare calorifere, montare centrala de aartament. Odata ce sunteti in posesia documentelor nu trebuie decat sa va adresati unui auditor autorizat, eventual despre care aveti si referinte si care stiti ca va lucra dosarul in termenul cel mai scurt, la un pret avantajos. Preturile pentru un certificat energetic pornesc de la 130 ron pentru o garsoniera si ajung pana la 300 ron pentru case cu suprafata mai mica de 100 metri patrati.

Am inceput sa scriu pe servetel

Cand mi-am inceput prima poveste am scris-o pe un servetel. Eram suparata pe adulti ca nu imi dau credit, ca nu imi acorda puterea deciziei si ca nu considera basmele o parte din viata lor. Este de-a dreptul frustrant sa stii cum textul din mana ta atat de plin de realitati si adevaruri nu ii convinge pe ceilalti. Si atunci am inceput sa-mi caut si sa-mi gasesc argumente. Am plecat de la faptul ca fiecare dintre noi este personajul propriei povesti si existam datorita unei creatii divine dar si datorita propriei imaginatii.

Ne gasim solutiile in minte sau in suflet, iar uneori sunt conectate laolalta intre cele doua fragmente de libertati. Cu timpul acest scris pe servetel a devenit un lucru destul de serios si m-am gandit ca ar fi interesant sa il completez cu o experienta mai avizata cum ar fi o facultate de litere. Pe masura ce ma gandeam mai tare aveam impresia ca este vorba doar de minute pana se va infaptui aceasta translatie. In fapt am reusit, am intrat chiar prima. Ma uitam pe tabel si nu credeam ca e adevarat...dar era. Insa la fel de adevarat si oarecum trist a fost si faptul ca am ales o alta facultate.

De ce?! Poate din eroismul ca ma voi descurca si cu o economie sau matematica, poate din cauza celor din jur care nu stiau despre mine ceea ce stiam eu, poate din slabiciunea mea de a da dreptate lumii ce ma inconjoara, in conditiile in care lumea ce-o cunosc eu este naiva si poarta prea mult premisele nevinovatiei. Oricum a fost totul, pana la urma am reusit. Continui a scrie povestile pe servetel si continui sa cred in ele. Mi-am dat seama ca in final schimbarea nu este in fapt o problema pentru ca ceea ce esti nu anuleaza ceea ce ai fost niciodata.

Primavara renovarilor la birou

A trecut o vreme de cand am inceput munca in multinationala asta. Nici eu nu stiu cand a zburat timpul. Cert este ca timpul a zburat si m-am trezit ca am vechime 6 ani de zile la locul acesta de munca. Cand m-am angajat eram agent servicii client si incet m-am dus in cu totul alta directie decat cea pe care am luat-o la inceput. Am ajuns administratorul general al firmei. Ce inseamna asta? Inseamna ca sunt persoana responsabila de buna functionare a facilitatilor firmei, per total.

De la curatenie la mentenanta, de la plangeri asupra serviciilor angajatilor contractati pentru curatenie la munca migaloasa de calcul pentru a tine toata multinationala in buget cand este vorba de tot ce inseamna buna functionare a cladirii. De curand am decis impreuna cu managerul general sa renovam si redecoram birourile. Am cautat cea mai buna optiune pentru renovari birouri si cum activitatea de baza a multinationalei sunt contractele in speta cu diferit colosi IT, am decis sa o cautam pe net. Nu ne-a luat foarte mult timp sa gasim o echipa de meseriasi care par oamenii de care este nevoie pentru acest job. Am vazut in portofoliul lor decoratiuni cu gust si am incredere ca vor face renovari birouri cu un buget mic dar pe scara mare atata timp cat totul este clar si concis explicat pentru echipa de renovare. Mi se pare ca am luat o decizie corecta caci dupa renovarea a cateva birouri, parerile angajatilor par a fi pozitive. Este foarte usor intr-o multinationala sa ajungi sa urasti pe toti si pe toate.

Nu cred in schimb ca este aceasta calea si prefer ca oamenii care cred ca locul lor de munca poate fi un loc bun, unde te poti simti bine fara sa iti faci griji in legatura cu una si alta. Nu toata lumea isi doreste un loc de munca de acest fel. Asa sunt si cei de pe strada probabil. Renoveaza si tu cu incredere caci nu intotdeauna trebuie sa platesti mult pentru o lucrare de calitate.

Parul tau da semne de imbatranire? Revigoreaza-l cu un tratament pentru par cu ulei de cocos

Fiind mereu expus actiunii factorilor din mediul inconjurator, parul nostru are nevoie de ingrijire permanenta si de cat mai mult timp acordat hidratarii si reconditionarii sale. Un tratament pentru par poate fi facut atat acasa, cat si la salon, acolo unde puteti sa cereti sfatul profesionistilor pentru alegerea celor mai bune substante naturale pentru rezolvarea problemelor intampinate.

Tratamentele pentru par pot fi costisitoare asa ca e de preferat sa incercati sa aplicati cat mai multe tratamente naturiste acasa si daca nu dau rezultate sa mergeti la un salon de infrumusetare. Pentru un tratament pentru par adecvat aveti nevoie de masti pentru par, care se aplica pe parul uscat si spalat si se lasa sa actioneze pe toata perioada noptii. A doua zi se spala parul si seara se aplica din nou tratamentul, respectand acelasi ritm pana cand firele de par sunt hiratate complet si revigorate. Din compozitia mastilor pentru par poate sa faca parte si uleiul de cocos, foarte bun pentru varfurile despicate, cu actiune antistatica.

Uleiul de cocos se aplica la radacina si pe prelungirea parului, actiunea sa are loc la scurt timp dupa aplicare si dureaza pana la 14 ore. Avantajul sau tine de patrunderea pana in structura profunda a firului de par, pe care o reface si o hraneste gratie proteinelor din ulei. Alte beneficii ale folosirii uleiului de cocos in mastile pentru par tin de prevenirea matretii, a caderii parului si a firelor de par rebele, a firelor de par deshidratate mai ales in zona varfurilor.

Parul va ramane moale si catifelat, isi va recapata stralucirea si culoarea intensa, scalpul va fi curatat in profunzime si se va reduce secretia abundenta de sebum. Tratamentul trebuie aplicat pentru cel putin cateva saptamani, timp in care nu trebuie folosite sampoane sau balsamuri din comert, fiind de preferat cele naturale.