Totul despre televizoarele LED

Tot mai des auzim in ultima perioada despre televizoare LED si electronice care au incorporata aceasta tehnologie. LED-ul sau Light Emitting Diode este pe scurt o sursa de lumina eficienta, iar utilizarea lui intr-un tv led nu face decat sa duca la o economie de energie si o imagine mai buna. Tuburile fluorescente CCFL sunt inlocuite de leduri intr-un televizor simplu cu LCD, denumirea lui corecta trebuind sa fie televizor LCD iluminat cu LED. Un astfel de dispozitiv este superior vechilor modele cu CRT pentru ca are forma plata, este mai subtire, nu ocupa mult spatiu, are claritate mai mare si calitate mai buna a imaginilor in miscare. Nu are radiatii asa de mari ca in cazul televizoarelor cu tub, protejeaza ochii privitorului, contrastul e mai mare.

Cand spunem contrast discutam despre diferenta de intensitate intre cel mai deschis alb si varianta de negru foarte inchis. In cazul luminozitatii, ea este masurata in candele pe metru patrat, adica cam cata lumina vine de la ecran care afiseaza alb pur. Timpul de raspuns al unui LED este de 8 milisecunde, dar poate ajunge si la 16 milisecunde, unghiul de vizibilitate este mult mai bun daca privitorul sta in fata lui, luminozitatea si culorile scazand daca se schimba pozitia in lateral, de exemplu - vizibilitatea e de 160-165 grade. Sistemele de sunet pe LED-uri sunt foarte bune, pot exista Virtual Dolby Surround, SRS TruSurround XT, 3D Panorama, puterea difuzoarelor fiind mai mare de 20 w, ceea ce face ca sunetul emis sa fie unul foarte clar. La capitolul conectivitate, televizoarele de acest fel stau foarte bine, putand fi legate via HDMI, DVI, Hi-Fi si sisteme compatibile, la fel ca si la cel legat de functii - intalnim HD Ready si teletext, fast text etc.

Revenind la iluminare, care e cea mai importanta caracteristica a unui televizor cu LED, aceasta poate fi laterala sau din spate. In cazul celor cu iluminare din spate, tuburile CCFL sunt inlocuite de leduri, in vreme ce LED-urile cu iluminare laterala au ledurile dispuse pe marginea ecranului si sunt ascunse in rama, de unde si distributia uniforma prin intermediul filtrelor. Iluminatul lateral permite fabricarea de LED-uri foarte subtiri. Analizarea imaginii afisate se face cu ajutorul functiei de intunecare locala, reducandu-se intensitatea luminii in spatele zonelor intunecate si amplificandu-se zonele luminoase. Un tip aparte de LED este Amoled-ul, culorile afisate de amoled sunt vibrante, imaginea este mai buna, la fel si rezolutia.

No comments:

Post a Comment