Relatia reporter - sursa

Informatia este in ziua de azi un lucru fara de care nu putem trai din mai multe motive. Aceste motive insa sunt mai mult sau mai putin obiective si se raporteaza la fiecare in parte, chiar daca ideile de baza ar fi similare. Cand vorbim de ziare Alba sau de ziare de interes national - cu siguranta trebuie sa avem in vedere mai multe practici jurnalistice si trebuie sa stim sa selectam informatia.

Una din practicile curente este microtrotuarul sau voxpo-ul care consta in realizarea unor scurte interviuri cu oameni de pe strada, in legatura cu o anumita tema. Acestea au meritul de a conferi materialelor jurnalistice o nota mai umana, de a lua in considerare, fie si in mod simbolic, reactiile populatiei fata de temele acoperite de gazetari. Alte surse pot fi ministerele si institutii oficiale, sindicatele, politia, pompierii, salvarea,organizatii neguvernamentale. Enumerarea lor nu poate fi nicidecum exhaustiva. Reporterii experimentati recomanda o atitudine cat mai deschisa si mai sincera fata de sursele umane. Cei intervievati trebuie sa se simta in largul lor si sa fie incurajati sa ofere cat mai multe informatii. Ziaristii seriosi se legitimeaza in fata surselor. O alta conditie a profesionalismului este aceea de a manifesta suspiciune fata de toate sursele. Adesea oamenii ofera informatii cu un anumit motiv. Aceasta nu inseamna neaparat ca informatiile respective nu trebuie sa apara, insa reporterul trebuie sa aiba grija ca ele sa fie corecte si/sau corect prezentate.

Reporterul trebuie sa obtina reactiile si opiniile tuturor partilor implicate in conflict. In obtinerea de informatii, insa cei mai importanti pasi sunt legati de documentare. Documentarea este activitatea cea mai importanta a reporterilor, mult mai anevoioasa si decat scrierea propriu-zisa. Colectarea informatiilor se face prin intervievare si prin observare, prin consultarea documentelor oficiale, cartilor, ziarelor, internetului si chiar a cosurilor pentru hartii.

No comments:

Post a Comment