Misterele Turnului Eiffel

1. Turnul Eiffel a fost contruit in 1889 pentru o mare expozitie (cu ocazia centenarului Revolutiei Franceze) de la Paris si nu era gandit pentru a fi permanent.
2. „Viata” Turnului Eiffel era sa se termine in 1909, insa a fost salvat in ultimul moment fiind folosit ca antena radio.
3. In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, cand Hitler a vizitat Parisul, francezii au taiat cablurile liftului din Turn pentru ca Hitler sa fie nevoit sa mearga pe scari pana in varful sau.
4. Turnul din Paris este cel mai vizitat monument cu plata-numai in 2011 a strans 6.98 milioane de vizitatori.
5. La inceput, Turnul Eiffel trebuia sa fie contruit in Barcelona, Spania, insa proiectul a fost respins.
6. Inaltimea Turnului variaza vara si iarna cu 15 centimetri, din cauza proceselor de contractie si dilatare a metalului din care e facut Turnul.
7. Inventatorul Franz Reichelt a murit cand s-a aruncat de pe Turnul Eiffel in incercarea de a testa o parasuta „creionata” de el.
8. 1.665 pasi. Atati pasi este necesar sa faceti daca vreti sa ajungeti in varful Turnului Eiffel.
9. In 2007, o femeie pe nume Erika La Tour Eiffel s-a „casatorit” cu Turnul, dupa ce si-a declarat iubirea sincera pentru acest monument in fata primarului si preotului.
10. In trecut, Turnul Eiffel era… galben (pe la 1899). La fiecare sapte ani, Turnul este revopsit cu ajutorul a 60 de tone de razboi.
11. Pentru 40 de ani, a fost cea mai inalta structura din lume-era mai mare decat Monumentul de la Washington.
12. A fost cel mai mare panou, afisaj din lume. Intre 1925 si 1936, un sfert de milion de becuri colorate au fost atasate de cele trei laturi ale Turnului, afisand numele Citroën.
13. Turnul Eiffel „a contribuit” la prinderea celebrei spioane Mata Hari. In Primul Razboi Mondial, francezii se foloseau de reteaua „wireless” de pe Turn pentru a intercepta mesajele de la Berlin. De asemenea, mai tarziu, aceeasi statie de pe Turn a reusit sa intercepteze mesaje codate trimise intre Spania si Germania, afland informatii despre operatiunea ”Operative H-21”. Asa s-a reusit arestarea si condamnarea lui Mata-Hari.

No comments:

Post a Comment