Blajul a fost nu numai leaganul unor evenimente memorabile din istoria poporului roman, ci si locul care a tinut nestinsa flacara luptei pentru emancipare sociala si nationala in constiinta poporului roman. Cand vorbim despre Blaj ne gandim numai la orasul Blaj, un vechi centru cultural si istoric, al judetului Alba, care este situat la confluenta Tarnavei Mari cu Tarnava Mica, in sectorul sud-vestic al depresiunii colinare a Transilvaniei. Blajul se afla la contactul dintre Dealurile Tarnavelor in nord, si Podisul Secaselor la sud, in apropierea vaii Muresului si Muntilor Apuseni.
Primul document scris cu privire la Blaj dateaza din feudalismul timpuriu, respectiv din anul 1271 si atesta locul actualului oras, domeniul "VILLA HERBORDI". Domeniul feudal al Blajului a trecut apoi succesiv in stapanirea mai multor proprietari, dupa numele unuia dintre ei, BLASIUS CSEREI, provenindu-i mai tarziu si numele. Un oras mic, de 20.000 de locuitori, incarcat de istorie cu o inima foarte mare, cu locuitori pe masura - este prin urmare Blaj. in 1848, pe Campia Libertatii, s-au adunat 40.000-50.000 de oameni pentru a participa la Marea Adunare Nationala a romanilor din Transilvania. Tot la Blaj, limba romana si-a castigat dreptul de a fi respectata si invatata, aici fiind infiintata prima scoala cu predare in limba romana. Acest lucru l-a determinat pe Heliade Radulescu sa spuna "Aici a rasarit soarele romanilor!". Nume cunoscute ale culturii si istoriei romanilor precum Avram Iancu, Mihai Eminescu, Iuliu Maniu au legatura cu Blajul si nu numai.
Ca sa revenim totusi in prezent trebuie sa amintim si de faptul ca Volei Club Alba Blaj a cucerit titlul de campioana a Romaniei, dupa ce a trecut in finala, cu 3-0, la general, de CSM Tirgoviste. Blajul era cunoscut ca fiind un excelent centru pentru junioare. Nu a avut insa niciodata si echipa de senioare. Pina in 2011, cind s-au pus bazele primei formatii.
No comments:
Post a Comment