Lacul Hillier. Lacul Hillier nu numai ca e singurul lac roz din lume, insa e si unul greu de inteles. A fost descoperit in 1802 in Australia. Ca sa protejeze fauna si flora din jurul lui, turistilor le este permis sa-l vada doar din aer. Lacul are o salinitate ridicata, se poate inota in el. Culoarea rozie e data de o combinatie dintre creveti si halobacterii, niste microorganisme care nu sunt bacterii, dar traiesc pe crusta de sare a lacului.
Lacul Retba din Senegal e si el tot roz si salinizat, insa nu e chiar asa de roz iar culoare se datoreaza algelor. In cazul lacului Hillier, culoarea e data de o reactie chimica. Sarea poate reactiona cu praf de copt dizolvat sau cu chimicalele din rocile care inconjoara lacul. O alta explicatie e o iluzie optica, pentru ca apa ramane rozie chiar si cand o pui intr-un borcan.
Cum s-a format Hawaii? Lantul de insule Hawaii e un loc fierbinte. Magma iese la suprafata si sta milioane de ani pana cand placile continentale o acopera. Asa apar insule vulcanice cu cate un vulcan activ fix in mijlocul lor. Magma se ridica de undeva de la 3.000 de kilometri adancime asa ca ajunge foarte rapid la suprafata din cauza presiunii imense, de unde si locurile fierbinti care se intalnesc din loc in loc.
La vest de Hawaii s-a descoperit in 2011 un punct si mai fierbinte, unde o piscina subterana plina cu materiale topite este gata oricand sa iasa la suprafata si sa faca prapad.
Varsta Marelui Canion. Marele Canion este una dintre cele mai faimoase formatiuni geologice de pe Terra. Cu toate astea nu se stie ce varsta are. Unii spun ca are sase milioane de ani, altii ca are 70 de milioane de ani. Nici cine l-a sapat in forma asta nu se stie sigur. Poate ca a fost Raul Colorado sau ce a fost acolo si Colorado si-a vazut de drum printre roci. Se tot publica studii peste studii despre ambele ipoteze insa nu exista nici un fel de progres real.
No comments:
Post a Comment