10 steaguri controversate

Steagul curcubeu. Steagul comunitatii gay sau Steagul Mandriei este un simbol al mandriei lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transexualilor si toate miscarile sociale recunoscute dupa 1970. Culorile simbolizeaza diversitatea comunitatilor si este un însemn al mandriei gay-ilor. Originar din Statele Unite ale Americii, steagul e folosit acum in toata lumea. Creat de designerul Gilbert Baker, in 1978, steagul a suferit mai multe modificari pana sa ajunga multicolor.

Din 2008, cea mai intalnita varianta are sase culori, rosu, portocaliu, galben, verde, albastru si violet, este arborat orizontal, cu dunga rosie deasupra, exact cum apar culorile intr-un curcubeu. Steagul din Angus. In 2007, in Angus, Scotia, Consiliul a decis sa arboreze un nou steag in locul celui scotian. Miscarea radicala a starnit furie in intreaga Scotie, 7.000 de oameni semnand o petitie impotriva ideii Consiliului, pana la urma ajungandu-se la un compromis-steagul nou sa nu fie arborat langa cel scotian pe cladirile Consiliului. Steagul are patru patrate in care se pot vedea niste animale fantastice-un leu ciudat, de exemplu, si o inima sau o centura, reprezentand cele patru titluri nobiliare din Angus. Steagul cu Soarele Verginei. In august 1992, noua republica independenta Macedonia a adoptat un nou steag care l-a inlocuit pe cel comunist. Steagul avea un Soare stilizat pe un fond rosu aprins, cu opt raze principale si alte opt secundare, toate focalizate intr-un punct-simbolul Soarelui Verginei sau Steaua Verginei, dupa numele asezarii grecesti unde a fost facuta descoperirea arheologica a orasului antic Aigai.

A fost adoptat de multi din Republica Socialista Macedonia pentru a simboliza legaturile istorice dintre tara si Macedonia antica si a fost folosit in demonstratii si la parade de etnicii macedoneni. Steagul, constitutia si numele noului stat au devenit obiect de cearta intra Macedonia si Grecia, care a ajuns sa isi declare dreptul de copyright exclusiv asupra numelui Soarele Verginei. Natiunile Unite au intervenit in conflict si i-au determinat pe macedoneni sa schimbe steagul, constitutia si sa rezolve problema numelui.

No comments:

Post a Comment