Ceasurile… la superlativ

Timpul a fost pentru secole bune un mister pentru toti marii fizicieni si astronomi. O conventie, timpul a inceput se fie masurat cu diferite instrumente mai mult sau mai putin reusite, ajungandu-se pana la aparitia ceasului. O inventie mare la vremea sa, ceasul a generat de-a lungul timpului o serie de superlative demne de amintit.

1. Ceasul de mana a luat nastere din intamplare. In 1916 un soldat francez si-a pus ceasul de buzunar la mana. Doi ani mai tarziu, un elvetian preia ideea si incepe sa faca ceasornice de mana. Acest tip de ceasuri erau folosite cu precadere in Al Doilea Razboi Mondial, intrucat era destul de dificil sa te uiti la ceas.
2. Ceasul cel mai complicat din lume il gasim la Muzeul de orologie din Besancon (Franta). Are 27 de aratatoare, 16 dintre ele aratand: lungimea zilei si a noptii, ziua din saptamana, anotimpul, rasaritul si apusul astrilor ceresti, miscarea Soarelui si a planetelor, fluxul si refluxul si diferitele perioade de timp din lume.
3. Cel mai mare ceas din lume cantareste 34 de tone, are 15 metri diametru, minutarul are 8.1 metri si se gaseste in apropierea garii Shibuya din Tokyo.
4. Cel mai plat ceas din lume are 1,89 mm grosime, fiind contruit de ceasornicarii din Geneva.
5. Cel mai exact ceas mecanic din Europa se afla in turnul primariei din Copenhaga. El ramane in urma 1 secunda… la 600 de ani!
6. Cel mai precis si cel mai stabil orologiu din lume (are o secunda in plus sau in minus la zece miliarde de secunde) este orologiul ionic, mai precis de 1.000 de ori decat ceasul atomic.
7. Ziua Ceasurilor este sarbatorita anula in Japonia pe 10 iunie, intrucat pe 10 iunie 671 i.d.Hr. au inceput sa functioneze primele ceasuri aduse din China.
8. In 1946, Albert Einstein si Robert Oppenheimer inventeaza „Ceasul Judecatii de Apoi” care arata ora 23 si 54 de minute. Instalat la Chicago, ceasul arata principalele evenimente ale secolului al XX-lea si apropierea sfarsitului lumii.
9. Cel mai mare ceas solar din lume se afla in Amersburg din tinutul Salisbury iar un altul se pastreaza in templul de la Delhi, India.

No comments:

Post a Comment