Detasarea unui angajat in alta tara

In prezent foarte multi oameni doresc sa lucreze in alte state membre ale Uniunii Europene din cauza salariilor mult mai mari si desigur si din cauza conditiilor mult mai placute de lucru. Firmele din Romania au inceput si ele sa isi dea seama ca e mult mai adecvat din punct de vedere financiar sa incheie contracte de parteneriat cu firme din cadrul altor tari din Uniunea Europeana, ceea ce a dus si la dezvoltarea unor reglementari, a unor legi care sa impuna un cadru de desfasurare a activitatilor legale din toate punctele de vedere.

Astfel, se pune si problema tuturor firmelor care opteaza pentru obtinere formular A1, cel care prevede detasarea muncitorilor in Europa, pentru o perioada de timp mai mare de opt zile. Procesul pentru obtinerea acestui formular este unul destul de dificil si de lung mai ales in cazul in care este nevoie urgenta de formularul A1. Obtinerea lui implica si foarte multe cunostinte despre prevederile legale din restul tarilor ce fac parte din Uniunea Europeana si desigur care sunt parte a Spatiului European Economic. Cand se poate vorbi de necesitatea de obtinere formular A1? Exact atunci cand un angajat al unei firme urmeaza sa isi desfasoare activitatea in alta tara inafara de cea in care munceste in mod normal, pe o perioada determinata. Aceasta perioada nu va putea sa depaseasca un an de zile, iar in cazul in care este necesara prelungirea ei atunci ea se va face cu maxim inca doisprezece luni de zile, respectiv un an. Pe toata perioada detasarii angajatul nu va raspunde in mod direct decat anagajatorului sau, relatia dintre acestia fiind una obligatorie si cu toate consecintele ce o implica, respectiv cele care tin de plata si de concedii, cat si de trasarea sarcinilor.

In cele din urma contractul va ramane valabil intre cele doua parti, iar incetarea lui se va face numai si numai de firma care realizeaza detasarea.

No comments:

Post a Comment